Se hvor du kan strømme filmer og serier
Disneys nyeste animasjonsfilm ble laget fra hjemmekontor – nå kan du se den på kino eller i stua
Skrevet av:
Publisert:
05.03.2021
Oppdatert:
05.03.2021

Disneys nyeste animasjonsfilm ble laget fra hjemmekontor – nå kan du se den på kino eller i stua

Disney-filmen Raya og den siste dragen har heseblesende action, beltedyr og et aktuelt budskap.

Animasjonen til den nye Disney-filmen Raya og den siste dragen var såvidt i gang da COVID-19 inntraff i mars 2020. Totalt var fem bilder fra filmen ferdigstilt da hele teamet, inkludert godt over hundre animatører og regissøren bak Vaiana og Big Hero 6, måtte rømme fra kontoret, og fortsette produksjonen hjemmefra.

- Det er helt sykt at vi fikk det til. Vi hadde aldri gjort noe lignende før. Jeg fortsår fortsatt ikke hvordan IT-avdelingen gjorde det, forteller regissør Don Hall (Big Hero 6).

De originale stemmene til filmen – som foregår i en fantasiverden tungt inspirert av Sørøst-Asia – inkluderer Kelly Marie Tran (Star Wars: The Last Jedi), Awkwafina (The Farewell), Gemma Chan (Humans), Daniel Dae Kim (Lost) og Benedict Wong (Doctor Strange).

De måtte alle gjøre plass i klesskapene sine for å spille inn dialogen sin hjemmefra – og fikk regi over Zoom.

I filmen følger vi unge Raya i den sørøst-asiatiske fantasiverdenen Kumandra, der mennesker og drager levde sammen i harmoni, før grusomme monstre, kjent som Druun, dukket opp og truet landet.

Dragene ofret seg for å redde Kumandra og menneskene som bor der, og nå, 500 år senere, har monstrene vendt tilbake. Som de jo ofte gjør. Raya, som blir beskrevet som en ensom kriger, må finne den siste gjenværende dragen for å kunne stoppe Druunene en gang for alle og redde Kumandra.

I tillegg til Raya blir vi kjent med dragen Sisu, som reddet verden for 500 år siden. Hun er ikke den mest talentfulle i søskenflokken sin, men nå som alle de andre dragene er forsteinet, må Raya lene seg på henne!

Tidlig i filmen blir Rayas tillit misbrukt av Fang-stammen. Namaari, datteren til stammens høvding, er en av Rayas største rivaler, og filmens tredje hovedperson.

Rayas faste følgesvennen heter Tuk-Tuk, og er et beltedyr-aktig vesen som i begynnelsen er en søt, liten krabat på størrelse med en tennisball, men som vokser opp til å bli en stor (men like søt) krabat omtrent på størrelse med en Nissan Micra.

Filmen er den aller første i Disney-historien som har tre kvinnelige hovedpersoner. Jeg forsøkte å spørre Amy Smeed, som var Head of Animation på filmen, om Tuk-Tuk er den fjerde sterke kvinnelige hovedpersonen i filmen, men fikk et skuffende svar.

- Vi bruker han-pronomen når vi snakker om Tuk-Tuk.

Raya og den siste dragen er ikke en musikal. Derimot er filmen fylt til randen med action – noe som var spesielt viktig for manusforfatter Qui Nguyen, som har mye erfaring med kampsport

- Actionfilmer basert på asiatisk kultur ser ofte overnaturlige ut, men vi ville holde det realistisk. Det var viktig for meg å vise bevegelser og teknikker som barn faktisk kan lære seg.

Men for Qui var det minst like viktig at seerne skal få med seg noe annet fra filmen. Den har nemlig en høyaktuell tematikk.

- Disney-filmer handler om magi. Verden er ødelagt akkurat nå, og da vil vi vise fram en viktig form for magi: Tillit. Det er et trylletriks barna kan få med seg, og ta med i livet sitt!

Don Hall hadde utviklet filmen i over et år da Nguyen og medregissør Carlos López Estrada begynte å skrive det endelige manuset. Estrada synes det var viktig at filmen hadde en aktuell tematikk:

- Filmen har alltid handlet om samhold, og at ulike grupper skal samles, forteller Hall.

- Når vi tre begynte på prosjektet, hadde vi lyst til å lage en samtidsfilm, forteller Estrada. Selv om den foregår i en fantasyverden, for lenge siden.

I lys av politisk splittelse og sviktende tillit til demokratiske institusjoner som herjer i USA og store deler av verden, ble det tydelig for Hall, Nguyen og Estrada at målet med filmen er å lære publikum viktigheten av tillit.

For å hente inspirasjon besøkte produksjonsteamet en rekke sørøst-asiatiske land, som Kambodsja, Thailand og Vietnam, og resultatet ble en veldig kul estetikk, med Avatar: The Last Airbender-vibber.

Raya og den siste dragen går på kino nå, men den er også tilgjengelig for "Premier Access" på strømmetjenesten Disney+. Det betyr at du kan betale 259 norske kroner for å se filmen, som blir tilgjengelig for alle abonnenter 4. juni.

Filmen er den eneste på strømmetjenesten som ikke er inkludert i abonnementet, og dette er første gang Disney har lansert en film på denne måten i Norge.

På grunn av strømmelanseringen, velger enkelte kinoer å ikke vise filmen.

Kjøp kinobilletter til Raya og den siste dragen her

Se hvor du kan streame Raya og den siste dragen her

Nye filmer og serier