Se hvor du kan strømme filmer og serier
20 klassikere du kan se på Netflix
Skrevet av:
Publisert:
12.02.2021
Oppdatert:
12.02.2021

20 klassikere du kan se på Netflix

Netflix bugner ikke av filmer som ble laget før 1990, men vi har utvilsomt funnet noen perler.

Netflix er strømmejungelens mest populære tjeneste, og hver uke slipper de et lass med helt nye filmer og serier. Derimot har de fått mye tyn for å tilby svært få gamle filmer. Vi har lett gjennom Netflix-katalogen, og funnet 20 fantastiske filmer laget før 1990 som du kan streame nå!

Full Metal Jacket

Stanley Kubricks klassiker fra 1987 følger en pragmatisk U.S. Marine, mens han opplever den avhumaniserende effekten av Vietnamkrigen på soldatene, etterhvert som de må ty til kraftigere metoder for å oppnå fremgang.

Filmen er spesielt sterk og virkningsfull i første halvdel, der merinesoldatene ligger i hardtrening, men skiftet i stemningen halvveis gjennom filmen maler et bilde av soldatenes sinnstilstand i den enormt dødelige, og til slutt bortkastede, krigen.

Se hvor du kan streame den her

Tilbake til fremtiden

En undersøkelse fra The Hollywood Reporter i 2018 spurte amerikanere om remakes, og det viser seg at et flertall av respondentene er mer interessert i nye filmer i franchiser de kjenner, enn i helt originale filmer. De ble også spurt om hvilke filmer de er mest interessert i å se nyinnspillinger av, og på toppen av lista troner Tilbake til fremtiden!

Det skjer neppe så lenge skuespillerne og manusforfatterne bak den originale filmen er i live, men den 1985-filmen burde holde lenge!

Se hvor du kan streame den her

Glory

Matthew Broderick, Denzel Washington, Cary Elwes og Morgan Freeman spiller i denne filmen om Robert Gould Shaw, som ledet den amerikanske borgerkrigens første helt svarte regiment. Shaw måtte bekjempe fordommer fra både sin egen unionshær og sørstatshæren.

Se hvor du kan streame den her

A Room with a View

Lucy møter George på et pensjonat i Firenze, og de to deler en kort romanse før Lucy drar hjem for å bli forlovet med Cecil. Det tar imidlertid ikke lang tid før George uventet kommer inn i livet hennes igjen. Hva er viktigst? Kjærlighet eller klasse? Økonomisk sikkerhet eller sommerfugler i magen?

Se hvor du kan streame den her

Min nabo Totoro

Den enkleste fortellingen i Studio Ghibli-katalogen, og kanskje den mest elskede. Moren til to små søstre havner på sykehus, og de må tilbringe en sommer på landsbygda i Japan sammen med faren. Du kan se den på norsk, engelsk eller japansk.

Se hvor du kan streame den her

Nærkontakt av tredje grad

Spielberg kastet seg for alvor på sci-fi-bølgen i 1977 med denne filmen, som handler om elektrikeren Roy Neary, som sammen med flere andre lamslåtte tilskuere opplever nærkontakt av første grad - å se merkelige objekter som svever over himmelen.

Etter denne hendelsen blir han hjemsøkt av en merkelig, fjellaktig figur. Til kona og familiens store misnøye blir han besatt av å finne ut hva det betyr. Samtidig inntreffer merkelige ting rundt om i verden!

Se hvor du kan streame den her

Gandhi

På begynnelsen av 1900-tallet forlater Mohandas K. Gandhi, en britisk-utdannet advokat, alle sine verdslige eiendeler for å ta opp saken for indisk uavhengighet. Stilt overfor bevæpnet motstand fra den britiske regjeringen, vedtar Gandhi en policy han kaller "passiv motstand", og prøver å vinne frihet for folket, noe som skulle gjøre han til et globalt symbol på ikke-vold og forståelse.

Se hvor du kan streame den her

Gremlins

I den første Gremlins-filmen fra 1984, møtte vi den snille utenomjordiske mogwaien Gizmo for første gang, som absolutt ikke må komme i kontakt med vann eller mat etter midnatt (er ikke klokka teknisk sett alltid etter midnatt?). Billy bryter regelen, noe som skaper grusomme, grønne monstre som tar over byen i denne snodige juleskrekkomedien.

Se hvor du kan streame den her

En offiser og en gentleman

Zack Mayo har hatt en tøff oppvekst, og kampen for å bli flyger er samtidig en kamp for retten til å ha noe å leve for. Det skal vise seg å bli en kamp, der både livet, døden og kjærligheten spiller viktige roller. I løpet av tretten fryktelige uker lærer han seg verdien av disiplin, kjærlighet ogvennskap. Til tross for alle advarsler om at de lokale jentene gjør hva som helst for å kapre en pilot, så faller Zack allikevel for en av dem.

Se hvor du kan streame den her

She's Gotta Have It

Denne dramakomedien var debutfilmen til manusforfatter, regissør og skuespiller Spike Lee. Mens Spike Lees senere filmer har fått en utpreget moralsk-politisk slagside, er debutfilmen mest av alt leken og upretensiøs, både i form og innhold. Han utforsket historien videre i den kritikerroste Netflix-serien med samme navn.

Se hvor du kan streame den her

De ubestikkelige

Brian De Palmas De ubestikkelige fra 1987 gir en voldsom og mektig skildring av mafiasjefen som regjerte i forbudstidens Chicago, og politimannen som sverget på å stoppe han. Connery vant sin eneste Oscar for rollen som sistnevnte, og han deler lerretet med Kevin Costner, Andy García og Robert De Niro.

Se hvor du kan streame den her

Lawrence of Arabia

En av filmhistoriens mest storslåtte epos forteller den sanne historien om T.E. Lawrence, fra 1962. Den unge idealistiske britiske offiseren Lawrence blir utsendt til leiren til prins Feisal, leder av det arabiske opprøret mot tyrkerne. På grunn av hans glimrende lederegenskaper begynner araberne etterhvert å betrakte han nærmest som en gud.

Se hvor du kan streame den her

Funny Girl

Vi følger de tidlige årene av karrieren til den kjente komediennen Fanny Brice (Barbra Streisand) - fra hennes første jobb på Keeney's Music Hall. Hun ble stjerne da hun gjorde et sjokkerende og ikkeplanlagt stunt i sin første rolle i et Florenz Ziegfeld (Walter Pidgeon) show, og forelsker seg og gifter seg med Nick Arnstein (Omar Sharif) - en kjekk gambler, som etterhvert blir arrestert og anklaget for bedrageri. Det var denne rollen som også gjorde Barbra Streisand til en stor stjerne, og ga henne både Oscar og Golden Globe for tolkningen av Fanny.

Se hvor du kan streame den her

Amerika for mine føtter

Amerika for mine føtter, også kjent som Coming to America, er en sitatmaskin av en film, og har levd sitt eget liv i den halve mannsalderen det har gått siden filmen hadde premiere i 1988. Den bortskjemte prinsen Akeem av Zamunda (Eddie Murphy) reiser til New York for å finne en verdig hustru.

I mars kommer den etterlengtede oppfølgeren, Coming 2 America!

Se hvor du kan streame den her

Monty Python's Life of Brian

Brian blir feilaktig antatt å være den nye Messias idet han støter på en folkemengde som regelrett hungrer etter noe å tro på. Man skulle kanskje tro at det var greit for Brian, men han vil helst slippe å være profet. Sånt blir det intriger, byråkrati, romanser - og latter av. Denne kontroversielle komedien hadde som formål å irritere omtrent alle, og det klarte den så godt at den lenge var forbudt i Norge.

Se hvor du kan streame den her

Love Story

Begge mine foreldre har et sterkt forhold til denne kreft-kjærlighetshistorien fra Harvard University. Den privilegerte studenten Oliver pådrar seg sin krevende fars raseri når han faller for, og gifter seg med, en jente fra arbeiderklassen!

Se hvor du kan streame den her

Kikis budservice

I denne nydelige barnefilmen fra 1989 flytter en ung heks ut av barndomshjemmet sitt for å lære mer om kreftene sine, men oppdager raskt at det ikke er lett å få seg nye venner i den skandinaviske storbyen. Du kan se den på norsk, engelsk eller japansk.

Se hvor du kan streame den her

Rosemary's Baby

Rosemary og Guy flytter inn i drømmeleiligheten, og snart blir Rosemary gravid. Alt går bra, helt til naboene begynner å blande seg inn. Mia Farrow er strålende i denne paranoide thrilleren fra 1968.

Se hvor du kan streame den her

Apokalypse nå!

Apokalypse nå! er en lang og ambisiøs antikrigsfilm fra dypt inni jungelen, som bygger på Joseph Conrads roman "Mørkets hjerte". Under Vietnam-krigen blir en amerikansk kaptein sendt til Kambodsja for å henrette en kollega som driver sin egen krig. Resultatet er apokalyptisk filmmagi fra Francis Ford Coppola.

Se hvor du kan streame den her

Skandale i Sorrento

Denne italienske filmen er én av to filmer fra 1950-tallet i Netflix-biblioteket – og vi regner med at begge ble lansert på strømmetjenesten i anledning dokumentarfilmen Hva ville Sophia Loren gjort?

En marskalk flytter tilbake til hjembyen sin, og oppdager at den kvinnelige leietakeren hans nekter å flytte. Men snart vinner hun marskalkens hjerte.

Se hvor du kan streame den her!

Nye filmer og serier