Se hvor du kan strømme filmer og serier
Dette er årets Oscar-favoritter
Skrevet av:
Publisert:
25.01.2021
Oppdatert:
13.02.2021

Dette er årets Oscar-favoritter

Hvis du vil være sikker på at du har sett sesongens beste filmer, burde du få med deg disse!

Årets Oscar-utdeling blir ikke helt om tidligere år. For det første arrangeres den først 25. april, og prisen er åpen for filmer som har hatt premiere til og med 28. februar. Dessuten har Oscar-akademiet tillatt at filmer som har premiere på strømmetjenester, kan bli nominert i alle kategorier.

Det betyr at du har tilgang til flere av Oscar-favorittene enn noensinne tidligere – også dersom du bor i en kommune der kinoene holder stengt! 11 av årets Oscar-kandidater er tilgjengelig i stua allerede, og flere skal det bli.

Ma Rainey's Black Bottom

Regissør George C. Wolfe filmatiserer "Ma Rainey's Black Bottom", August Wilsons skuespill. Filmen ble spilt inn sommeren 2019, og er en av Netflix' sterkeste Oscar-kandidater. Ma Rainey er en legendarisk bluessanger, og filmen tar for seg en spesielt dramatisk innspillingsøkt i Chicago i 1927. Filmen tar opp temaer som rase, musikk, kjærlighetsforhold og utnyttelsen av svarte musikere.

Den tragiske bortgangen til Chadwick Boseman (Black Panther), som spiller den mannlige hovedrollen i filmen, har gjort musikkfilmen til et slags minnesmerke for den avdøde skuespilleren, som gjør sitt siste opptreden i filmen, og det vil overraske om Boseman ikke blir nominert i kategorien Beste mannlige skuespiller. Dessuten er Viola Davis råsterk i tittelrollen, og hun kan lett ende opp med å ta med Beste kvinnelige skuespiller-trofeet hjem.

I tillegg til skuespillerkategoriene er filmen en aktuell kandidat som Beste film, Beste regi og Beste adaptasjon!

Se hvor du kan streame den her

Nomadland

Fern (Frances McDormand) bor i en liten by i Nevada. Etter at selskapet hun jobber for går konkurs pakker hun bilen og legger ut på en reise gjennom det amerikanske landskapet for å utforske et liv utenfor det konvensjonelle sosiale samfunnet og leve som en moderne nomade.

Denne filmen regnes som en favoritt i både Beste film-, Beste regi- og Beste adaptasjon-kategoriene. Det lover godt for manusforfatter og regissør Chloé Zhao. Hun skal nemlig ta sitt første steg inn i blockbuster-land med Marvel-filmen Eternals, som kommer på kino denne høsten.

Frances McDormand er også en av storfavorittene i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle, så vi gleder oss til å se filmen på kino 26. mars!

Watchlist filmen her

The Trial of the Chicago 7

Aaron Sorkin er manusforfatteren bak Presidenten, The Social Network og A Few Good Men. Hans nyeste film har Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt og Michael Keaton på rollelista, og følger den beryktede rettsaken fra 1969, der syv menn ble tiltalt for konspirasjon etter anti-Vietnam-demonstrasjonene i Chicago på den demokratiske nasjonale konferansen i 1968.

Det som skulle være fredelige protester, ble til et voldelig sammenstøt med politi og Nasjonalgarden. Historien er mer relevant enn noensinne, og Sorkins manus tegner paralleller mellom dagens situasjon i USA og alt som foregikk i 1968.

Filmen er en storfavoritt i kategorien Beste originalmanus, og vi regner med at den også kan bli nominert i kategoriene Beste film og Beste regi. Dessuten har Sacha Baron Cohen fått lovord for sin rolletolkning som Abbie Hoffman, og han blir sannsynligvis nominert i kategorien Beste mannlige birolle.

Se hvor du kan streame den her

Minari

Dette nydelige dramaet om kultur, tilhørighet og familie har tatt amerikanske anmeldere med storm. Filmen forteller om en koreansk-amerikansk familie som flytter til en liten gård i Arkansas på jakt etter sin egen amerikanske drøm. Familiedynamikken endres fullstendig når deres bannende, men utrolig kjærlige bestemor kommer etter.

Filmen er høyaktuell i kategoriene Beste film, Beste regi og Beste originalmanus, og det er godt mulig koreanske Yuh-Jung Youn (73) tar med seg en statuett for Beste kvinnelige birolle. Her i Norge har filmen kinopremiere 23. april!

Watchlist filmen her

One Night in Miami

Denne filmen handler om et fiktivt møte mellom Malcolm X, Muhammad Ali, Jim Brown og Sam Cooke i et rom på Hampton House i februar 1964, i kjølvannet av Alis overraskende tittel seier over Sonny Liston.

Filmen ligger godt an til å tevle om både Beste film og Beste regi. Regissøren av filmen er Regina King, som kanskje er best kjent for hovedrollen i Watchmen-serien på HBO, og som vant en Oscar for beste kvinnelige birolle i filmen If Beale Street Could Talk. One Night in Miami er hennes langfilmdebut.

Leslie Odom Jr. (Hamilton) spiller musikeren Sam Cooke, og han regnes som en av favorittene i kategorien Beste mannlige birolle. One Night in Miami er skrevet av Kemp Powers, basert på et teaterstykke han også skrev, og han er en stekr kandidat i kategorien Beste adaptasjon. Powers sto også for manus og co-regi Disney Pixars Sjel, en annen av årets Oscar-kandidater.

Se hvor du kan streame den her

Sound of Metal

Ruben og Lou er et ungt par som har skapt seg et liv de elsker - de er omreisende punkmusikere som bor i en campingbil som er musikkstudio og hjem i ett, men livet deres blir snudd på hodet når Ruben plutselig mister hørselen. Lou gjør alt hun kan for å hjelpe, og finner et sted hvor Ruben kan få den hjelpen han trenger - en institusjon isolert fra resten av verden.

Sound of Metal er en av årets mest kritikerroste filmer, og en av de fremste kandidatene for flere sentrale Oscar-kategorier. Den er laget med døve skuespillere i flere sentrale roller og har blitt hyllet for sitt nyanserte og realistiske portrett av hva det vil si å være døv.

Både hovedrolleinnehaver Riz Ahmed og karakterskuespilleren Paul Raci er aktuelle for henholdsvis Beste mannlige hovedrolle og Beste mannlige birolle. Dessuten er filmen blant favorittene til Beste film og Beste originalmanus. Vi gleder oss til å se filmen på kino fra 5. februar!

Watchlist filmen her

Mank

Regissør David Fincher (The Social Network, Fight Club, Mindhunter) står bak dette dramaet om manusforfatter Herman J. Mankiewicz og hans kamp for å bli kreditert for filmen Citizen Kane (1941). Mank er faktisk skrevet av Davids journalistfar Jack Fincher, som døde i 2003. Hvis han vinner Oscar for Beste originalmanus, slår filmen rekord i posthum Oscar-statuett!

Gary Oldman er en Oscar-kandidat for sin innsats i hovedrollen, og til tross for få scener, gjorde Amanda Seyfried et sterkt nok inntrykk til å omtales som en av favorittene i kategorien Beste kvinnelige birolle.

Fincher har mange fans i Hollywood, og Oscar-akademiet er spesielt begeistret for filmer om å lage film, så det kan jaggu hende Mank blir nominert i kategoriene Beste film og Beste regi.

Se hvor du kan streame den her

Da 5 Bloods

Spike Lee (Do the Right Thing, BlacKkKlansman) er tilbake med Da 5 Bloods, en Spike Lee Joint om Vietnam-veteraner som vender tilbake til jungelen.

Filmen forteller historien om fire afroamerikanske veteraner som vender tilbake til Vietnam. De drar ut på leting etter kroppen til deres falne troppsleder og en beryktet nedgravd skatt. Sammen med en bekymret sønn, må de kjempe både mot mennesker og naturen - mens de ble konfrontert med de varige skadene etter den grusomme Vietnamkrigen.

Chadwick Boseman (Black Panther) topper rollelista som troppslederen, og det er fullt mulig han blir nominert i kategorien Beste mannlige birolle, men den største favoritten fra Da 5 Bloods er Delroy Lindo, i kategorien Beste mannlige hovedrolle.

Etter en lang og omfangsrik karriere vant Spike Lee sin første Oscar i 2019 for manuset til BlacKkKlansman, og Da 5 Bloods regnes som en av favorittene i kategoriene Beste film og Beste regi.

Se hvor du kan streame den her

Sjel

Denne animasjonsfilmen fra Pixar handler om Joe, en ungdomsskolelærer som får sitt livs mulighet – han skal spille på en fancy jazzklubb med ett av sine største forbilder. Problemet er at Joe tilsynelatende dør før han rekker å komme seg til konserten. Joes sjel skal videre til livet etter døden, men ved en tabbe ender han opp i en verden full av sjeler som venter på en sjanse til å ta over en nyfødt menneskekropp.

Filmen regnes som favoritten i kategorien Beste animerte langfilm, og det er dessuten flere som spår at den kan bli nominert til Beste film.

Filmen har både elektronisk musikk komponert av Trent Reznor og Atticus Ross, og jazzmusikk komponert av Jon Batiste. Oscar-akademiet har strenge og kompliserte regler for hva som er tillatt i kategorien "Beste musikk", men uansett om Jon Batistes deler av verket blir godkjent eller ikke, er soundtracket til denne filmen utvilsomt blant årets beste!

Se hvor du kan streame den her

Promising Young Woman

Var det èn film folk snakket om etter årets Sundance-festival, var det Emerald Fennells regidebut, den bekmørke komedien Promising Young Woman, med Carey Mulligan i en rå hovedrolle!

Cassandra Thomas (Carey Mulligan) var en pliktoppfyllende medisinstudent med en lysende fremtid, helt til en mystisk hendelse satte en stopper for alt. En hendelse som etterlot henne hevntørstig. Nå lever Cassie et dobbeltliv, hvor hun om natten søker kontakt med fremmede menn - for å konfrontere dem. Etter en rekke tilfeldige møter, støter hun på en gammel kjenning som omsider kan gi henne muligheten til å ta et oppgjør med fortiden.

Carey Mulligan er en het kandidat som årets beste kvinnelige skuespiller, og flere har også varslet at Promising Young Woman kan tevle om prisene Beste film og Beste originalmanus. Filmen har Norgespremiere på kino 12. mars!

Watchlist filmen her

Judas and the Black Messiah

Denne filmen handler om livet til Fred Hampton, som var formann for the Black Panther Party på slutten av 1960-tallet. Han ble sveket av William O'Neal, en småkriminell som var informant for FBI, og infiltrere the Black Panther Party for å bli kvitt formannen.

Filmen omtales som en sterk kandidat i kategoriene Beste film og Beste originalmanus, og Daniel Kaluuya er aktuell i kategorien Beste mannlige birolle for sin prestasjon som Fred Hampton.

Vi aner ikke når Judas and the Black Messiah kommer til Norge.

The Father

Anthony er 81 år gammel. Han bor alene i London-leiligheten sin, og nekter å ta imot sykepleierne som datteren Anne prøver å ansette. Likevel blir en slik nødvendighet mer og mer presserende for henne, ettersom hun ikke kan se ham hver dag lenger: hun har besluttet å flytte til Paris for å bo sammen med en mann hun nettopp har møtt.

Anthony Hopkins og Olivia Colman er aktuelle i kategoriene Beste mannlige hovedrolle og Beste kvinnelige birolle, og det er dessuten mulig at filmen kan ende opp som en av de nominerte i kategorien Beste film.

The Father har Norgespremiere 26. mars.

Watchlist filmen her

Malcolm & Marie

Hovedrolleinnehaveren i Tenet, John David Washington, og hovedrolleinnehaveren i Euphoria, Zendaya, spiller hovedrollene i Netflix' neste prestisjefilm, Malcolm & Marie, som ble innspilt under COVID-19-lockdown mellom 17. juni og 2. juli i fjor, skrevet og regissert av Euphoria-skaperen Sam Levinson.

Netflix omtaler filmen som "et smertefullt romantisk drama" der en filmskaper (Washington) og kjæresten (Zendaya) kommer hjem etter en triumferende filmpremiere mens han venter på nært forestående kritisk og økonomisk suksess. Kvelden tar plutselig en vending når avsløringer om deres forhold begynner å dukke opp, og tester styrken til kjærligheten deres.

Både John David Washington og Zendaya omtales som favoritter i hovedrolle-kategoriene.

Se hvor du kan streame den her

News of the World

Paul Greengrass (Captain Phillips, 22 July) står bak dette kommende western-actiondramaet, med Tom Hanks i hovedrollen som veteran og enkemann Captain Jefferson Kyle Kidd. Han vandrer fra by til by for å dele nyheter om verden, presidenter og dronninger, store slag, ødeleggende katastrofer og gripende eventyr fra alle verdenshjørner.

I Texas treffer han på Johanna (Helena Zengel), en forlatt tiåring, som har blitt tatt inn i varmen av Kiowa-folket og oppdratt som en av deres egne. Jenta, som aldri har opplevd verden utenfor stammesamfunnet, skal returneres til sin biologiske tante og onkel mot sin vilje. Kidd går med på å bringe jenta dit loven sier hun hører hjemme, og de to legger ut på en utfordrende reise gjennom villmarken…

Filmen bygger på boka med samme tittel, og kan ende opp i kategoriene Beste film og Beste adaptasjon.

Se hvor du kan streame den her

I'm Thinking of Ending Things

Charlie Kaufman har skrevet kultklassikere som Being John Malkovich og Adaptation. Hans første live-action-film på tolv år er basert på romanen med samme navn av Iain Reid.

Filmen handler om en ung kvinne og kjæresten hennes som møter foreldrene hans for første gang, og de forstyrrende hendelsene som følger. Netflix kaller filmen en "En utforskning av anger, lengsel og skjørheten i den menneskelige ånd".

Hovedrollen i filmen blir spilt av Jessie Buckley, en knakende god skuespiller som du kanskje har sett i Chernobyl eller Wild Rose. Hun kan ende opp med en nominasjon for Beste kvinnelige hovedrolle, og den bisarre filmen er også en kandidat for Beste adaptasjon.

Se hvor du kan streame den her

Tenet

Manusforfatter og regissør Christopher Nolan står bak årets største kinofilm – en ambisiøs sci-fi-thriller som omhandler både internasjonal spionasje, tidsreiser og evolusjon. Filmen er innspilt i minst seks forskjellige land, blant annet i Norge!

Robert Pattinson og John David Washington spiller hovedrollene i filmen, og motspillerne inkluderer Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy og Michael Caine.

Tenet omtales ikke som en favoritt i noen av de "gjeveste" kategoriene, men det kan fort hende den river til seg trofeer for klipp, foto, lyd, visuelle effekter og produksjonsdesign!

Se hvor du kan streame den her

Pieces of a Woman

Livet bryter sammen for paret Martha og Sean når hjemmefødselen deres ender i en ufattelig tragedie. Dermed begynner en årelang odyssé for Martha (Vanessa Kirby), som må navigere i sorgen mens hun prøver å holde på forholdet med Sean og hennes dominerende mor (Ellen Burstyn), og gjør seg klar for å møte jordmoren (Molly Parker) i retten.

Denne kritikerroste festivalfavoritten er ikke en trivelig opplevelse, men Vanessa Kirby skinner i hovedrollen, og anses som en av favorittene i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle. Dessuten har flere omtalt Ellen Burstyn som en kandidat for Beste kvinnelige birolle.

Se hvor du kan streame den her

Borat påfølgende kinofilm

14 år etter originalen har Sacha Baron Cohen spilt inn en helt ny oppfølger til Borat – i hemmelighet. Filmen heter Borat påfølgende kinofilm, og ble spilt inn i hemmelighet i fjor.

I oppfølgeren er ikke Borat er lenger en ukjent kasakhstansk TV-reporter. Nå vet offentligheten vet hvem han er, og Borat må gå undercover for å kunne gjennomføre intervjuer. I likhet med den første filmen, blander oppfølgeren en fiktiv historie med virkelige scener der Borat møter amerikanere, og framprovoserer reaksjoner og utspill de ellers ikke ville slippet ut.

Den største overraskelsen i oppfølgeren var nok Maria Bakalova, en 24 år gammel bulgarsk skuespillerinne som virkelig lever seg inn i rollen som Borats datter, og tilsynelatende improviserer minst like godt om Sacha Baron Cohen. Vi blir skuffet hvis hun ikke blir nominert for Beste kvinnelige birolle!

Se hvor du kan streame den her

The United States vs. Billie Holiday

Regissør Lee Daniels (Precious) forteller historien om hvordan den amerikanske staten nådeløst forfulgte den legendariske Billie Holiday. Da hennes sensasjonelle "Strange Fruit", der sangteksten forteller om lynching i Sørstatene, ble utgitt, skaket den det amerikanske samfunnet.

Ettersom Holiday var kjent for å bruke narkotika, gikk agenten Jimmy Fletcher undercover for å holde rede på henne og et nært forhold oppsto mellom de to.
Holiday spilles av Andra Day, og hun omtales som en av de sterkeste kandidatene til å vinne prisen for Beste kvinnelige hovedrolle.

The United States vs. Billie Holiday har Norgespremiere 9. april.

Watchlist filmen her

Wolfwalkers

Sammen med faren drar den unge jegeren Robyn til Irland for å jage bort en ulveflokk. Men alt skal endre seg når hun møter Mebh, en vilter jente som bor i skogen. Det viser seg nemlig at hun kommer fra et sagnomsust folk som er mennesker om dagen og ulver om natten.

Denne nydelige filmen ser ut til å være den eneste reelle motstanderen Sjel har i kategorien Beste animasjonsfilm.

Se hvor du kan streame den her

Beste internasjonale film

Danske Et glass til regnes som en av favorittene i kategorien Beste internasjonale film. De andre filmene vi har sett omtalt er I'm No Longer Here (Mexico), Oss to (Frankrike), Schwesterlein (Sveits), La Nuit des rois (Elfenbenskysten), Quo vadis, Aida? (Bosnia-Hercegovina), Colectiv (Romania).

Den norske kandidaten er kritikerroste Håp, som også er nominert til European Film Awards for beste regi. Filmen har blitt "kortlistet" sammen med de nevnte kandidatene, så vi krysser fingrene!

Nye filmer og serier