Ny Marvel-serie på Disney+ nå: Et "gateway drug" til fantasien din
Skrevet av:
Publisert:
19.11.2020
Oppdatert:
20.11.2020

Ny Marvel-serie på Disney+ nå: Et "gateway drug" til fantasien din

Jeg hoppet på Zoom for å lære mer om Marvels historie, og den nyeste serien på Disney+.

Den nye serien Marvel's 616 på Disney+ utforsker Marvels banebrytende karakterer, skapere og historier. Hver episode er en dokumentarfilm, skrevet og regissert av en unik filmskaper, som viser hvordan Marvel-universet har påvirket vår verden.

Episodene er vekselvis morsomme, vonde og informative, og gir innsikt i temaer som den "glemte" japanske Spider-Man-serien, Marvel-skapere over hele verden, banebrytende kvinner, Marvels "glemte" karakterer og mye mer.

Jeg hoppet på Zoom for å ta en prat med noen av skaperne bak den rykende ferske serien. Sarah Amos er produsent for Marvel's 616, og har jobbet for Marvel i tre år. Hun håper serien kan gi seere det samme innblikket i selskapet som hun har fått på jobb.

- Jeg visste om filmene, seriene, tegneseriene, men jeg forstod aldri lidenskapen som måtte til for å lage 80 år med historiefortelling. Marvel ble bygget på et slags etos som Stan Lee hadde: Det skulle være en refleksjon av verden utenfor vinduet ditt. Og jada, de er superhelter, men vi kan se litt av oss selv i dem, og når du begynner å lese, begynner du å identifisere deg med karakterene.

Men hvordan går man løs på en serie der hver episode er en ny dokumentar, med en unik tone og setting?

- Fra begynnelsen hadde vi lyst til å fortelle veldig varierte historier. Hvis du faktisk ser på Marvel-tegneseriene, er noen av karakterene våre og historiene deres veldig mørke. Men så har du også Deadpool, og så har du Miss Marvel, og så har du Squirrel Girl. Vi ville at serien skulle ha det samme mangfoldet, for å reflektere det Marvel står for.

Den fjerde episoden i serien heter Lost and Found, og er regissert av skuespilleren, podcasteren og tegneserieforfatteren Paul Scheer (Black Monday), som også har gitt seg selv hovedrollen.

- Jeg tror mange ganger, slik tegneserier er et inngangspunkt for mange unge lesere, ikke sant? Det er det første jeg husker å ha lest. Jeg leste ikke en bok. Jeg leste en tegneserie. Og derfor tror jeg de ofte blir sett på som barnehistorier. Det er et slags "gateway drug" til fantasien din. Det åpner den virkelig opp.

Episoden handler om at Scheer prøver å selge en ny Marvel-serie til Disney+, basert på en helt glemt tegneserie som han er sikker på at Marvel Studios ikke kommer til å filmatisere uten han. Underveis leser han seg opp på kortlevde superhelter, og på spørsmål om han har en favoritt, utenom heltelaget han lander på i episoden, trenger han litt tenketid.

- Det er en karakter som heter Microbe. Microbe var en X-Man som kommuniserte med bakterier. Så han kunne faktisk snakke med sykdommer. Han hadde forresten være veldig nyttig når det gjelder COVID-19.

To andre episoder av serien er også regissert av skuespillere – Gillian Jacobs (Love) og Alison Brie (GLOW). Brie regisserte en dokumentar om en dramagruppe på en videregående skole i et arbeiderklassenabolag i Florida, der elevene spiller forestillinger basert på Marvel-tegneserier.

- Min erfaring med Marvel hadde for det meste vært gjennom filmene, Marvel-filmene som alle ser og kjenner og elsker. Så det jeg lærte tror jeg var den virkelige individuelle innvirkningen Marvel-historier kan ha på mennesker, og spesielt unge mennesker, forteller Alison Brie.

Jacobs' episode handler om kvinner som har skrevet og tegnet Marvel-tegneserier, og inkluderer dybdeintervjuer med både pensjonerte pionerer, og kvinner som skriver banebrytende tegneserier i dag. Jacobs gjorde tung research i forkant av intervjuene, om et tema som var helt nytt for henne.

- Jeg begynte uten å vite noe om Marvel som selskap. Jeg mener, denne episoden tok meg i mange forskjellige retninger. Jeg leste kongresskomite-høringer i timesvis. Så, jeg… Jeg føler at jeg vet litt nå. Jeg vet ikke alt, men jeg vet litt.

Alison Brie og Gillian Jacobs var to av hovedrolleinnehaverne i TV-serien Community. Mens Jacobs har regissert flere dokumentarkortfilmer tidligere, debuterte Brie som regissør i fjor, i en episode av Netflix-serien GLOW, der hun også spiller hovedrollen. På spørsmål om det var helt tilfeldig at de endte opp med å regissere hver sin 616-episode, er Brie litt usikker.

- Det var faktisk helt uavhengig av Community. Bortsett fra at kanskje… Kanskje produsenten er en stor fan. Jeg fikk en melding fra en av 616-produsentene som spurte om hadde drevet med teater på videregående. Jeg svarte: "Har du møtt meg?!"

- Alison og jeg jobbet helt hver uavhengig, og jeg var nesten ferdig med episoden min da hun begynte, forteller Jacobs. Den første dokumentarkortfilmen jeg jobbet med, var mens vi spilte inn den siste sesongen av Community. Så jeg husker at jeg satt i garderoben og prøvde å jobbe med den mellom scenene. Det virker som Community aldri kommer egentlig kommer til å være over. Så selvfølgelig jobber Ali og jeg her sammen.

- Vi er knyttet sammen for evig og alltid, ler Alison Brie.

Se hvor du kan streame Marvel's 616 her!

Nye filmer og serier