Pixars neste mesterverk kommer dessverre ikke på kino – slippes rett på Disney+
Skrevet av:
Publisert:
09.10.2020
Oppdatert:
26.12.2020

Pixars neste mesterverk kommer dessverre ikke på kino – slippes rett på Disney+

Disney Pixars Sjel kommer ikke på kino, men du kan se den i stua denne jula. Jeg har sett første halvdel av den kommende filmen, og kan bekrefte at det er mye å glede seg til!

OPPDATERING: Nå er Sjel tilgjengelig – se hvor du kan streame filmen her, eller klikk her for å lese mitt intervju med filmskaperne!

Pixar-filmen Sjel skulle ha Norgespremiere på kino 1. juledag, samme dag som Den største forbrytelsen. På grunn av COVID-19-situasjonen i USA velger Disney nå å heller slippe filmen på sin nye strømmetjeneste Disney+.

Sjel var en av de tre filmene jeg gledet meg mest til i 2020. Animasjonsfilmen handler om Joe, en ungdomsskolelærer som får sitt livs mulighet – han skal spille på en fancy jazzklubb med ett av sine største forbilder. Problemet er at Joe tilsynelatende dør før han rekker å komme seg til konserten. Joes sjel skal videre til livet etter døden, men ved en tabbe ender han opp i en verden full av sjeler som venter på en sjanse til å ta over en nyfødt menneskekropp.

Jeg har fått muligheten til å se de første 40 minuttene av filmen, og uten å vite sikkert hvordan historien ender, kan jeg fastslå at filmen er en av Pixars beste og mest ambisiøse, med slående animasjon og en historie som trollbinder. Selv så jeg scenene på en bærbar datamaskin, men likevel føles det skuffende at nordmenn ikke får mulighet til å oppleve den spektakulære filmen på et digert lerret.

Sjel skulle i utgangspunktet på kino denne sommeren. Filmen hadde 7 uker igjen av produksjonstiden da filmproduksjoner verden over ble satt på vent 12. mars, og både animatører og teknikere fullførte den storslåtte filmen hjemmefra. I sommer ble premieren flyttet til desember, og nå er den altså flyttet fra kinoer verden over til strømmetjenesten Disney+.

Pixars forrige film, Fremad, hadde kinopremiere 6. mars, en uke før norske kinoer stengte. Gjennom hele vårhalvåret var familieeventyret den mest sette filmen på kino i Norge, men det totale besøkstallet endte likevel på 115 000, langt mindre enn tidligere Pixar-filmer som Coco (259 000) og De utrolige 2 (372 000).

Det er ikke den eneste Disney-filmen som i utgangspunktet skulle på kino i år, men som ender opp på strømmetjenesten. Nyinnspillingen av nittitallsklassikeren Mulan var sommerens mest forventningsladde kinofilm, men slippes nå på Disney+ 4. desember. Musikalen Hamilton skulle egentlig vises på kino i 2021, men ble lagt ut på tjenesten i år, og familiefilmen The One and Only Ivan blir tilgjengelig i løpet av høsten. I USA ble også Fremad og Star Wars: The Rise of Skywalker sluppet på Disney+ mye tidligere enn planlagt, på grunn av COVID-19.

I USA ble Mulan sluppet på Disney+ allerede 4. september, men som en leiefilm man måtte betale 30 dollar for å se. Denne lanseringsstrategien ble ikke gjentatt i Norge, og alle andre "kinofilmer" som slippes på Disney+ blir en del av det vanlige utvalget, som er inkludert i abonnementet.

Sjel er Pixars første film med en svart hovedperson, og har både jazzmusikk av Jon Batiste (The Late Show with Stephen Colbert) og eksperimentell elektronisk musikk av Trent Reznor og Atticus Ross (The Social Network). På engelsk er hovedpersonene spilt av Jamie Foxx og Tina Fey, men vi aner ikke hvem som skal ha de norske stemmene.

Sjel kommer fra Pixar-veteranen Pete Docter, som har vunnet Oscar for filmene Innsiden ut og Se opp. Han har med seg medregissør og manusforfatter Kemp Powers, som også har skrevet One Night in Miami, en av årets Oscar-favoritter, som har sanket lovord på flere internasjonale filmfestivaler.

I en pressemelding sier Bob Chapek, administrerende direktør i The Walt Disney Company, følgende:

– Vi er henrykt over å kunne tilby Pixars spektakulære og rørende Sjel på Disney+ i desember. Lansering av en ny Pixar-film er alltid spesielt, og denne hjertevarme og humoristiske historien om menneskelige forbindelser og det å finne ens plass i verden, blir en godbit familien kan nyte sammen i julehøytiden.

Se hvor du kan streame Sjel her!

Nye filmer og serier