De 25 beste seriene fra 2020
Skrevet av:
Publisert:
01.10.2020
Oppdatert:
04.01.2021

De 25 beste seriene fra 2020

I fjor hadde nordmenn færre kinofilmer og mer dødtid enn noensinne tidligere. Vi så naturlig nok et lass med serier, og dette er favorittene våre.

Streamingguiden-redaksjonen så enda litt flere serier i fjor enn vi pleier. Dette er 25 høydepunkter vi håper du fikk med deg i 2020!

Filmweb og Streamingguiden har en hendig watchlist-funksjon! Når du finner en serie eller film du har lyst til å se, kan du trykke på den lille bokmerke-knappen ved siden av plakaten!

Da lagres filmen eller serien på din profil, så du kan holde lista over alt du har lyst til å se, på alle strømmetjenestene du bruker. Vi har samlet 25 av fjorårets aller beste serier. Watchlist de du har lyst til å få med deg!

The Flight Attendant

I denne thrilleren av en serie viser Kaley Cuoco på alvor at hun kan mer enn å være pent nerde-agn og parere småkleine Star Wars-vitser i The Big Bang Theory. I rollen som flyvertinnen Cassie er hun sterk, sårbar og ikke minst dypt traumatisert etter en hendelse i et hotellrom som setter jetsetter-livet hennes på hodet.

Tvunget til å leve et dobbeltliv i en salig suppe av alkohol, løgner, PTSD og skumle bakmenn, må Cassie prøve tviholde på en fasade som gradvis slår sprekker. Kanskje er hun ikke fullt så alene i fortapelsen som hun tror? En hardtslående og mørk juvel av en serie!

Se hvor du kan streame den her!

The Mandalorian

Det er en lettelse at den aller første live-action Star Wars-serien er så god! Vi nordmenn har sett de første to sesongene denne høsten, med nye episoder hver uke! The Mandalorian forteller korte, frittstående historier om en revolvermann i verdensrommet, og den andre sesongen har dratt inn et knippe karakterer fra Star Wars-universet som vi har ventet lenge på.

I desember annonserte Disney hele tre kommende spin-off-serier, og det sier noe om hvilken seermagnet The Mandalorian har vært på Disney+. Vi gleder oss til å se hvor Mando skal i neste sesong!

Se hvor du kan streame den her

The Queen's Gambit

Sjakkfeber er ikke lenger forbeholdt rare nordmenn. I den første måneden etter at denne miniserien ble sluppet, hadde hele 62 millioner Netflix-brukere over hele verden slukt historien om barnehjemsjenta som ble stormester i sjakk.

Hovedrolleinnhaver Anya Taylor-Joy fra The Witch og den undervurderte 2020-filmen Emma spiller Beth Harmon, som oppdager både sjakk og beroligende piller etter en traumatisk bilulykke og et påfølgende opphold på barnehjem. Sjakken og rusen blir på godt og vondt hennes beste følgesvenner på reisen til verdenseliten.

Se hvor du kan streame den her

How to with John Wilson

Det er vanskelig å beskrive denne HBO-serien, der en fyr går rundt i New York og filmer ting, snakker med folk og klipper det sammen med en keitete voiceover.

Hver episode tar for seg et tema, som "hvordan lage perfekt risotto" og "hvordan dele regninga på restaurant", før handlingen som regel tar en overraskende og nydelig skrudd vending. Den siste episoden av serien er kanskje den beste "koronakunsten" hittil. Sjekk ut denne snodige HBO-serien!

Se hvor du kan streame den her

Raised by Wolves

En lang og blodig ideologisk krig mellom troende og ateister har etterlagt jorda øde og oksygenløs. I et forsøk på å redde menneskeheten sender en velstående ateist to omprogrammerte androider i en kapsel i retning den mystiske planeten Kepler-22B, lastet med menneske-embryoer.

Vel fremme må androidene med de passende navnene Mother og Father fostre opp barna, men det er ikke enkelt på en fremmed, karrig og tilsynelatende øde jord. Enklere blir det heller ikke når de troenes Ark ankommer planeten.

Ridley Scott er tungt involvert i serien, blant annet har han regi på de to første episodene, og det merkes. En solid og mystisk sci-fi-serie du burde ta deg tid til å se!

Se hvor du kan streame den her!

Star Trek: Discovery sesong 3

Denne serien har vekket MYE entusiasme hos "trekkies", og det med god grunn. Det begynner å bli lenge siden Star Trek føltes som Star Trek. De nyeste filmene sikter bredt og faller flatt som glattpolert og generisk sci-fi, og selv om Star Trek: Enterprise tok seg opp etter hvert, føltes det til tider som om man så på en hvilken som helst serie om romskip i verdensrommet.

Det samme ble også sagt om de første to sesongene av Star Trek: Discovery, som var langt fra dårlige. Likevel føles det godt at den tredje sesongen er det mest genuint Star Trekkete vi har fått på lenge. Slynget hundrevis av år inn i fremtiden blir besetningen nødt til å både omfavne og tilpasse Starfleet-idealene sine til en lovløs fremtid, og ikke minst "boldly go where no one has gone before!"

Se hvor du kan streame den her!

Normal People

En av fjorårets mest populære serier har vært Normal People, en veldig god og veldig irsk dramaserie basert på forfatter Sally Rooney roman "Normal People", som er utgitt på norsk med tittelen "Alle andre". Daisy Edgar-Jones og Paul Mescal spiller hovedrollene i den intime serien, som følger et komplisert forhold gjennom flere år.

Aftenpostens anmelder May Synnøve Rogne dro fram 40 minutter med "sexscener i særklasse" som seriens høydepunkt og klinket til med en sekser. Vi misunner den klikkvennlige formuleringen, og støtter meningsinnholdet.

Se hvor du kan streame den her

Mrs. America

Denne serien forteller den sanne historien om bevegelsen bak likestillingsloven i USA, og den uventede motreaksjonen ledet av en konservativ kvinne ved navn Phyllis Schlafly, spilt av Cate Blanchett. Vi følger feministbevegelsen og Phyllis' husmorbevegelse parallelt, og serien gir et unikt innblikk i en tidsepoke vi kan altfor lite om.

Mrs. America har et helt fantastisk cast, som aller får øyeblikk og episoder å briljere med. I tillegg til Blanchett, får vi se Rose Byrne (Bridesmaids), Sarah Paulson (American Crime Story), Margo Martindale (The Americans), Uzo Aduba (Orange is the New Black) og Elizabeth Banks (The Hunger Games)!

Se hvor du kan streame den her

The Great

Katrina II av Russland hadde et forferdelig forhold med sin mann, keiser Peter III. Ihvertfall hvis vi skal stole på The Great, et humordrama fra Tony McNamara, som skrev det nydelig anakronistiske kostymedramaet The Favourite. Vi håper du er klar for dritkleine sexscener, grusomme fester og mørk humor.

Elle Fanning (The Neon Demon) og Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road) spiller hovedrollene i serien, der Katrina prøver å starte et opprør i et Russland der absolutt alle er innstilt på at lidelse, fattigdom og undertrykking er bedre enn alternativet.

Se hvor du kan streame den her

I May Destroy You

Serieskaper og skuespiller Michaela Coel (Chewing Gum) er tilbake med en fryktløs, ærlig og utfordrende serie som tar for seg spørsmålet om samtykke til sex. Vi følger Arabella, en slagkraftig, avslappet, lovende skribent som får livet snudd på hodet når hun blir voldtatt på en nattklubb.

Serien er overraskende morsom, uten at det setter noen brems for øyeblikkene med dypt ubehag. Følg med på Michaela Coels!

Se hvor du kan streame den her

BoJack Horseman sesong 6

BoJack Horseman er en av de aller beste seriene på streaming. I fjor vår slapp Netflix siste del av siste sesong om den deprimerte skuespillerhesten, som gjør sitt beste forsøk på å snu livet sitt, med lite hell.

Serien er fortsatt hysterisk morsom til tider, men hovedstyrken ligger i manusforfatternes enorme empati og forståelse for menneskelig oppførsel, og en stemning som har mer til felles med Mad Men enn med andre animasjonsserier i strømmejungelen.

Se hvor du kan streame den her

What We Do in the Shadows sesong 2

Denne serien bygger videre på den hysterisk morsomme filmen What We Do in the Shadows, fra folka bak Flight of the Conchords og Thor: Ragnarok. Den handler om en gjeng vampyrer som bor i kollektiv, og hele det kreative teamet er tilbake for å gjenskape magien på TV!

Andre sesong av den amerikanske serien har virkelig funnet sin egen form, og byr ikke minst på en haug fantastiske gjesteskuespillere.

Se hvor du kan streame den her

DNA

Vi møter politimannen Rolf som etterforsker kidnappingen av et lite barn. Rolf har nylig selv blitt pappa til en liten jente, og tilfeldigheter vil ha det til at han blir nødt til å ta med seg datteren sin på jobb. På en stormfull overfart i ferge, opplever han marerittet - datteren forsvinner!

Rolf klarer aldri å innfinne seg helt med tanken på at hun er borte for alltid, for hva skjedde egentlig den mørke kvelden på ferga? Denne serien er spennende fra start til slutt, og det skal godt gjøres å la være å binge.

Se hvor du kan streame den her

Sex Education sesong 2

Andre sesong av binge-favoritten for to år siden, er minst like gossete som den første! Sexolog-sønn Otis har funnet tonen med rørlegger-datter Ola, samtidig som sexolog-mor Jean og rørlegger-far Jakob også har funnet hverandre. Kleint og rart for alle involverte.

«Klinikken» hvor usikre og uerfarne tenåringer kunne få råd om sex fra usikre og uerfarne Otis er lagt ned og Maeve er glemt og står igjen som ikke mer enn en fotnote i Otis' følelsesliv. Eller?

Se hvor du kan streame den her

Den siste dansen

I april slapp Netflix denne spennende dokumentarserien om Michael Jordan og Chicago Bulls' reise på nittitallet. Den ti episoder lange serien skulle egentlig slippes i juni, men ble framskyndet for å fylle det store sportstomrommet i livene våre.

Serien har bilder som aldri tidligere har blitt vist, og intervjuer med blant andre Barack Obama (kreditert i serien som "en tidligere Chicago-borger") og mange virkelig høye fyrer!

Se hvor du kan streame den her

Cheer

Denne dokumentarserien følger cheerleadere fra Navarro College gjennom skader, ofre, personlige tilbakeslag og triumfer, fram mot en følelsesladd finalerunde i det nasjonale mesterskapet.

Tenåringene har etter alt å dømme ingen problemer med at et kamerateam følger livet deres nærgående gjennom en hel sesong, og vi blir godt kjent med den elskverdige gjengen og cheer-universet – på godt og vondt.

Se hvor du kan streame den her

I’ll Be Gone in the Dark

The Golden State Killer begikk minst 13 drap, mer enn 50 voldtekter og over 120 innbrudd i California. Likevel ble han ikke arrestert og siktet før i 2018, takket være én kvinnes iherdige etterforskning. Kvinnen døde før hun fikk se frukten av etterforskningen sin.

HBOs dokuserie basert på Michelle McNamaras bestselgende true crime-bok "I’ll Be Gone In The Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer" nøster opp saken, samtidig som den utforsker livet til McNamara. Det er dypt ubehagelig å se på, men jeg er likevel glad for at jeg orket.

Se hvor du kan streame den her

Drap i Knutby

I denne dokumentarserien på NRK blir vi kjent med Knutby-saken, der presten i en pinsemenighet manipulerte elskerinnen sin til å ta livet av kona. Serien utforsker hvordan et skrekkvelde slo rot i en vanlig, svensk frikirkemenighet, og vi blir vitne til hvordan menigheten kollapser i møte med svensk rettsvesen og offentlighet.

Det som gjør at denne dokumentarserien skiller seg ut i mylderet av sekt-historier, er to av intervjuobjektene. To av prestene som ledet menigheten i flere år, og deltok i skrekkveldet, stiller nemlig opp foran kamera, og det er facsinerende å følge med på deres gjenfortelling og refleksjoner rundt grusomhetene de selv bidro til.

Se hvor du kan streame den her

Mythic Quest: Raven's Banquet

Skaperne av Always Sunny og spillstudioet bak Assassin's Creed slapp denne serien på Apple TV+. Mythic Quest: Raven's Banquet er en humorserie om et spillstudio, og i tillegg til Rob McElhenney, tidligere kjent som Mac, dukker F. Murray Abraham (Amadeus) og Danny Pudi (Community) opp.

Denne koselige arbeidsplasskomedien slapp dessuten en egen karantene-episode i mai, som vi får trøste oss med mens vi venter en goood stund på sesong 2.

Se hvor du kan streame den her

Advokaten sesong 2

Svensk og dansk krimserie i åtte deler. Vi får gjensyn med advokaten Frank og hans politi-søster Sarah, som fremdeles jakter på de som står bak drapet på foreldrene sine. Det er korrupsjon, det er hemmeligheter, skjulte agendaer og Frank og Sarah er nå nærmere fienden enn noensinne. Dette er nervepirrende, ferdig snakka.

Se hvor du kan streame den her

Unorthodox

Denne serien debuterte på Netflix 26. mars, mens nesten hele verden satt i karantene, og det er vanskelig å se for seg et mer egnet tidspunkt. På tross av at store deler av serien foregår på tysk og yiddish, og handler om et lukket jødisk samfunn, ble Unorthodox en bingefavoritt og snakkis!

Esty, en 19 år gammel jødisk kvinne, lever i et arrangert ekteskap i et ultra-ortodoks samfunn Brooklyn. Hun rømmer til Berlin, hvor moren hennes bor, og prøver å navigere i den sekulære verden og avvise troen hun vokste opp med. Mannen hennes finner ut at hun er gravid, og reiser til Berlin for å prøve å finne henne.

Se hvor du kan streame den her

22. juli

Norsk dramaserie i seks deler. Serien handler, som tittelen tilsier, om 22. juli, men også om tiden før og etter. Vi stifter bekjentskap med et knippe mennesker, og enkelte yrkesgrupper spesielt, som ble ekstra berørt den skjebnesvangre dagen. Historiene som flettes i hverandre, og menneskenes liv som krysses, er basert på virkelige hendelser. Dette er en fortelling om da terroren rammet Norge som vi ikke har sett tidligere.

Se hvor du kan streame den her

Kalifat

Hva får helt vanlige, fnisete tenåringsjenter til å bli IS-sympatisører og Syriafarere? I denne nervepirrende, svenske thrilleren følger vi fem unge kvinner som på ulikt vis berøres av et planlagt IS-angrep mot Sverige. Seriens åtte episoder er til tider ubehagelig spennende - og oser av kvalitet i alle ledd. Denne må du få med deg!

Se hvor du kan streame den her

Better Things sesong 4

Better Things er en serie om å være alenemor for tre døtre. Episodene er en halvtime lange, og de aller fleste har både sylskarpe observasjoner, hysteriske situasjoner og overraskende ideer. Pamela Adlon skriver, regisserer og spiller Sam Fox, en av de aller mest spennende hovedkarakterene i seriejungelen.

Se hvor du kan streame den her

Maskorama

Høstens koronavennlige seermagnet på NRK er noe av det rareste statskanalen har vist i det siste. Svenskene har allerede begynt å latterliggjøre snakkisen vår. Åtte kjendiser iført merkelige kostymer synger popsanger foran en sal fylt med kamerateknikere og kosebamser, før et ubrukelig kjendispanel spekulerer i hvem de kan være.

Men fy søren så underholdende dette formatet er! I leiligheten min var vi rimelig trygge på at Trygve Slagsvold Vedum gjemte seg inni fugleskremselet, men det var like fullt jubelstemning da det viste seg at det faktisk var han!

Se hvor du kan streame den her

Nye filmer og serier