De beste seriene fra 2020 (hittil)
Skrevet av:
Publisert:
01.10.2020
Oppdatert:
01.10.2020

De beste seriene fra 2020 (hittil)

I år har nordmenn hatt færre kinofilmer og mer dødtid enn noensinne tidligere. Vi har naturlig nok sett et lass med serier, og dette er favorittene våre.

Vi er straks inne i fjerde kvartal 2020, og Streamingguiden-redaksjonen har sett enda litt flere serier i år enn vi pleier.

Det kommer stadig nye serier – for tiden følger vi med på The Mandalorian, The Vow, 16, Etterforskningen, Fargo sesong 4, High School Musical: The Musical: The Series, Lovecraft Country, Elsk meg sesong 2 og We Are Who We Are, for å nevne noen. I lista under har vi bare inkludert serier der alle episodene er tilgjengelige nå.

Filmweb og Streamingguiden har en hendig watchlist-funksjon! Når du finner en serie eller film du har lyst til å se, kan du trykke på den lille bokmerke-knappen ved siden av plakaten!

Da lagres filmen eller serien på din profil, så du kan holde lista over alt du har lyst til å se, på alle strømmetjenestene du bruker. Vi har samlet 18 av årets aller beste serier. Watchlist de du har lyst til å få med deg!

Normal People

En av årets mest populære serier har vært Normal People, en veldig god og veldig irsk dramaserie basert på forfatter Sally Rooney roman "Normal People", som er utgitt på norsk med tittelen "Alle andre". Daisy Edgar-Jones og Paul Mescal spiller hovedrollene i den intime serien, som følger et komplisert forhold gjennom flere år.

Aftenpostens anmelder May Synnøve Rogne dro fram 40 minutter med "sexscener i særklasse" som seriens høydepunkt og klinket til med en sekser. Vi misunner den klikkvennlige formuleringen, og støtter meningsinnholdet.

Se hvor du kan streame den her!

Mrs. America

Denne serien forteller den sanne historien om bevegelsen bak likestillingsloven i USA, og den uventede motreaksjonen ledet av en konservativ kvinne ved navn Phyllis Schlafly, spilt av Cate Blanchett. Vi følger feministbevegelsen og Phyllis' husmorbevegelse parallelt, og serien gir et unikt innblikk i en tidsepoke vi kan altfor lite om.

Mrs. America har et helt fantastisk cast, som aller får øyeblikk og episoder å briljere med. I tillegg til Blanchett, får vi se Rose Byrne (Bridesmaids), Sarah Paulson (American Crime Story), Margo Martindale (The Americans), Uzo Aduba (Orange is the New Black) og Elizabeth Banks (The Hunger Games)!

Se hvor du kan streame den her.

The Great

Katrina II av Russland hadde et forferdelig forhold med sin mann, keiser Peter III. Ihvertfall hvis vi skal stole på The Great, et humordrama fra Tony McNamara, som skrev det nydelig anakronistiske kostymedramaet The Favourite. Vi håper du er klar for dritkleine sexscener, grusomme fester og mørk humor.

Elle Fanning (The Neon Demon) og Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road) spiller hovedrollene i serien, der Katrina prøver å starte et opprør i et Russland der absolutt alle er innstilt på at lidelse, fattigdom og undertrykking er bedre enn alternativet.

Se hvor du kan streame den her!

I May Destroy You

Serieskaper og skuespiller Michaela Coel (Chewing Gum) er tilbake med en fryktløs, ærlig og utfordrende serie som tar for seg spørsmålet om samtykke til sex. Vi følger Arabella, en slagkraftig, avslappet, lovende skribent som får livet snudd på hodet når hun blir voldtatt på en nattklubb.

Serien er overraskende morsom, uten at det setter noen brems for øyeblikkene med dypt ubehag. Følg med på Michaela Coels!

Se hvor du kan streame den her.

BoJack Horseman sesong 6

BoJack Horseman er en av de aller beste seriene på streaming. Denne våren slapp Netflix siste del av siste sesong om den deprimerte skuespillerhesten, som gjør sitt beste forsøk på å snu livet sitt, med lite hell.

Serien er fortsatt hysterisk morsom til tider, men hovedstyrken ligger i manusforfatternes enorme empati og forståelse for menneskelig oppførsel, og en stemning som har mer til felles med Mad Men enn med andre animasjonsserier i strømmejungelen.

Se hvor du kan streame den her!

What We Do in the Shadows sesong 2

Denne serien bygger videre på den hysterisk morsomme filmen What We Do in the Shadows, fra folka bak Flight of the Conchords og Thor: Ragnarok. Den handler om en gjeng vampyrer som bor i kollektiv, og hele det kreative teamet er tilbake for å gjenskape magien på TV!

Andre sesong av den amerikanske serien har virkelig funnet sin egen form, og byr ikke minst på en haug fantastiske gjesteskuespillere.

Se hvor du kan streame den her.

DNA

Vi møter politimannen Rolf som etterforsker kidnappingen av et lite barn. Rolf har nylig selv blitt pappa til en liten jente, og tilfeldigheter vil ha det til at han blir nødt til å ta med seg datteren sin på jobb. På en stormfull overfart i ferge, opplever han marerittet - datteren forsvinner!

Rolf klarer aldri å innfinne seg helt med tanken på at hun er borte for alltid, for hva skjedde egentlig den mørke kvelden på ferga? Denne serien er spennende fra start til slutt, og det skal godt gjøres å la være å binge.

Se hvor du kan streame den her!

Sex Education sesong 2

Andre sesong av fjorårets binge-favoritt er minst like gossete som den første! Sexolog-sønn Otis har funnet tonen med rørlegger-datter Ola, samtidig som sexolog-mor Jean og rørlegger-far Jakob også har funnet hverandre. Kleint og rart for alle involverte.

«Klinikken» hvor usikre og uerfarne tenåringer kunne få råd om sex fra usikre og uerfarne Otis er lagt ned og Maeve er glemt og står igjen som ikke mer enn en fotnote i Otis' følelsesliv. Eller?

Se hvor du kan streame den her.

Den siste dansen

I april slapp Netflix denne spennende dokumentarserien om Michael Jordan og Chicago Bulls' reise på nittitallet. Den ti episoder lange serien skulle egentlig slippes i juni, men ble framskyndet for å fylle det store sportstomrommet i livene våre.

Serien har bilder som aldri tidligere har blitt vist, og intervjuer med blant andre Barack Obama (kreditert i serien som "en tidligere Chicago-borger") og mange virkelig høye fyrer!

Se hvor du kan streame den her.

Cheer

Denne dokumentarserien følger cheerleadere fra Navarro College gjennom skader, ofre, personlige tilbakeslag og triumfer, fram mot en følelsesladd finalerunde i det nasjonale mesterskapet.

Tenåringene har etter alt å dømme ingen problemer med at et kamerateam følger livet deres nærgående gjennom en hel sesong, og vi blir godt kjent med den elskverdige gjengen og cheer-universet – på godt og vondt.

Se hvor du kan streame den her!

I’ll Be Gone in the Dark

The Golden State Killer begikk minst 13 drap, mer enn 50 voldtekter og over 120 innbrudd i California. Likevel ble han ikke arrestert og siktet før i 2018, takket være én kvinnes iherdige etterforskning. Kvinnen døde før hun fikk se frukten av etterforskningen sin.

HBOs dokuserie basert på Michelle McNamaras bestselgende true crime-bok "I’ll Be Gone In The Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer" nøster opp saken, samtidig som den utforsker livet til McNamara. Det er dypt ubehagelig å se på, men jeg er likevel glad for at jeg orket.

Se hvor du kan streame den her.

Drap i Knutby

I denne dokumentarserien på NRK blir vi kjent med Knutby-saken, der presten i en pinsemenighet manipulerte elskerinnen sin til å ta livet av kona. Serien utforsker hvordan et skrekkvelde slo rot i en vanlig, svensk frikirkemenighet, og vi blir vitne til hvordan menigheten kollapser i møte med svensk rettsvesen og offentlighet.

Det som gjør at denne dokumentarserien skiller seg ut i mylderet av sekt-historier, er to av intervjuobjektene. To av prestene som ledet menigheten i flere år, og deltok i skrekkveldet, stiller nemlig opp foran kamera, og det er facsinerende å følge med på deres gjenfortelling og refleksjoner rundt grusomhetene de selv bidro til.

Se hvor du kan streame den her!

Mythic Quest: Raven's Banquet

Skaperne av Always Sunny og spillstudioet bak Assassin's Creed slapp denne serien på Apple TV+. Mythic Quest: Raven's Banquet er en humorserie om et spillstudio, og i tillegg til Rob McElhenney, tidligere kjent som Mac, dukker F. Murray Abraham (Amadeus) og Danny Pudi (Community) opp.

Denne koselige arbeidsplasskomedien slapp dessuten en egen karantene-episode i mai, som vi får trøste oss med mens vi venter en goood stund på sesong 2.

Se hvor du kan streame den her.

Advokaten sesong 2

Svensk og dansk krimserie i åtte deler. Vi får gjensyn med advokaten Frank og hans politi-søster Sarah, som fremdeles jakter på de som står bak drapet på foreldrene sine. Det er korrupsjon, det er hemmeligheter, skjulte agendaer og Frank og Sarah er nå nærmere fienden enn noensinne. Dette er nervepirrende, ferdig snakka.

Se hvor du kan streame den her!

Unorthodox

Denne serien debuterte på Netflix 26. mars, mens nesten hele verden satt i karantene, og det er vanskelig å se for seg et mer egnet tidspunkt. På tross av at store deler av serien foregår på tysk og yiddish, og handler om et lukket jødisk samfunn, ble Unorthodox en bingefavoritt og snakkis!

Esty, en 19 år gammel jødisk kvinne, lever i et arrangert ekteskap i et ultra-ortodoks samfunn Brooklyn. Hun rømmer til Berlin, hvor moren hennes bor, og prøver å navigere i den sekulære verden og avvise troen hun vokste opp med. Mannen hennes finner ut at hun er gravid, og reiser til Berlin for å prøve å finne henne.

Se hvor du kan streame den her.

22. juli

Norsk dramaserie i seks deler. Serien handler, som tittelen tilsier, om 22. juli, men også om tiden før og etter. Vi stifter bekjentskap med et knippe mennesker, og enkelte yrkesgrupper spesielt, som ble ekstra berørt den skjebnesvangre dagen. Historiene som flettes i hverandre, og menneskenes liv som krysses, er basert på virkelige hendelser. Dette er en fortelling om da terroren rammet Norge som vi ikke har sett tidligere.

Se hvor du kan streame den her!

Kalifat

Hva får helt vanlige, fnisete tenåringsjenter til å bli IS-sympatisører og Syriafarere? I denne nervepirrende, svenske thrilleren følger vi fem unge kvinner som på ulikt vis berøres av et planlagt IS-angrep mot Sverige. Seriens åtte episoder er til tider ubehagelig spennende - og oser av kvalitet i alle ledd. Denne må du få med deg!

Se hvor du kan streame den her.

Better Things sesong 4

Better Things er en serie om å være alenemor for tre døtre. Episodene er en halvtime lange, og de aller fleste har både sylskarpe observasjoner, hysteriske situasjoner og overraskende ideer. Pamela Adlon skriver, regisserer og spiller Sam Fox, en av de aller mest spennende hovedkarakterene i seriejungelen.

Se hvor du kan streame den her!

Nye filmer og serier