Joel Schumacher er død – stream hans beste filmer
Skrevet av:
Publisert:
23.06.2020
Oppdatert:
23.06.2020

Joel Schumacher er død – stream hans beste filmer

En av de mest ikoniske regissørene fra 80- og 90-tallet døde i går, 80 år gammel. Joel Schumacher, som startet filmkarrieren som kostymedesigner, mistet livet etter en årelang kamp med kreft.

Etter å ha studert mote, dro Schumacher til Los Angeles og utmerket seg raskt som kostymedesigner. Deretter jobbet han som manusforfatter - og skrev kult-hits som The Wiz. Hans første film som regissør var The Incredible Shrinking Woman, med Lily Tomlin i hovedrollen.

Schumacher levde et hardt liv, og fram til åttitallet slet han både med alkohol, narkotika og hjemløshet. Schumacher var åpent homofil gjennom mesteparten av karrieren. Dette gjenspeiles i veldig mange av filmene hans, og regissøren har fått status som et skeivt ikon. Selv hevdet han at han hadde hatt sex med 20 000 menn.

Regissøren av The Lost Boys, Falling Down og Batman & Robin regisserte totalt 22 filmer, og mange av dem var ikke særlig gode. Schumacher lagde ofte filmer med kontroversielt innhold, og selv hans minst vellykkede filmer føles både personlige og interessante. Fight Club- og The Social Network-regissør David Fincher har ofte spurt Schumacher om råd, og anser han som en av de viseste menneskene han kjenner.

Hylles som venn og støttespiller

Flere kjente skuespillere har hyllet regissøren på Twitter. Kiefer Sutherland (24), som spilte hovedrollen i vampyrfilmen The Lost Boys, beskrev Schumacher som en av sine "kjæreste venner og samarbeidspartnere". Han skrev på Twitter at "preget hans på moderne kultur og film vil leve videre for alltid."

Jim Carrey skrev på Twitter at "han så dypere ting i meg enn de fleste, og han levde et fantastisk kreativt og heroisk liv. Jeg er takknemlig for å ha hatt han som venn."

Corey Feldman, som ble misbrukt mens han var barnestjerne, og hevder han ble introdusert for kokain av voksne under innspillingen av The Lost Boys, kalte Schumacher "en legendarisk regissør, en venn, en innflytelse og en støttespiller". Han beskriver at Schumacher var et godt forbilde, som forsøkte å hindre Corey fra å gå "feil vei."

Joel Schumachers 10 beste filmer

St. Elmo's Fire (1985)

En av de sentrale filmene for gruppen unge skuespillere som ble omtalt som "the Brat Pack" på åttitallet. Filmen handler om syv venner, nylig uteksaminerte fra college, som leter etter sin plass i den "virkelige" verden. Hvilken vei skal de gå? Hvilket yrke skal de velge, og ikke minst - hvem skal de velge å dele livet med?

Se hvor du kan streame den her

The Lost Boys (1987)

Denne kitsch-klassikeren handler om en gjeng sexy motorsykkel-vampyrer er blant Schumachers aller mest populære.

En mor flytter med sine to sønner til en lite kystby i California. Byen blir plaget av en motorsykkelgjeng og mystiske dødsfall. Den yngre gutten blir venner med to gutter som er selverklærte vampyrjegere, mens en vakker jente drar den eldre broren med i MC-gjengen.

Se hvor du kan streame den her

Flatliners (1990)

Kiefer Sutherland, Julia Roberts og Kevin Bacon spiller medisinstudenter som tar del i et dumdristig eksperiment. De skal ta sine egne liv midlertidig, ved å stoppe både hjertet og hjernen, for å finne ut om det finnes et liv etter døden. Etter at Sutherland overlever det første eksperimentet, tilbringer de stadig lenger tid i en livløs tilstand. Men de oppdager snart til sin gru at de ikke har kommet tilbake fra de døde alene.

Se hvor du kan streame den her

Falling Down (1993)

Michael Douglas spiller en mann som har begynt å gå mektig lei av livet i Los Angeles. En dag forlater han bilen i en trafikkork. Han begynner å spasere hjem, og lar sinnet og frustrasjonen gå utover alle han møter på veien. Han er en selvopptatt kruttønne i fare for å gå av når som helst. Til å begynne med hever han sin røst for å hevde sine rettigheter som forbruker, etter hvert rettes raseriet mot praktisk talt alle sider av samfunnet.

Se hvor du kan streame den her

The Client (1994)

Før han begår selvmord, avslører en mafiaadvokat hvor liket av en senator er gjemt for elleve år gamle Mark Sway. Når politiet kommer til stedet, blir Mark avhørt av Roy Foltrigg, en ambisiøs statsadvokat, som virker mer opptatt av å komme på nyhetene enn hans unge vitnes trygghet.

Se hvor du kan streame den her

Batman Forever (1995)

Schumachers første Batman-film fikk ros fra anmeldere og publikum da den kom på kino. Sammenlignet med Tim Burtons to filmer var den lettbeint, fargerik og morsom, og Val Kilmers versjon av Bruce Wayne var ikke like gravalvorlig som Michael Keaton hadde vært.

Se hvor du kan streame den her

A Time to Kill (1996)

Når 10 år gamle, svarte Tonya blir voldtatt av to hvite rasister, er det mye som skal til for at de blir straffet. Slik fungerer det i Mississippi - hvor rasehatet er begravet rett under overflaten. Derimot vekker det sterke reaksjoner når faren til den vesle jenta, Carl Lee Hailey, tar loven i egne hender og skyter de to gjerningsmennene!

Advokaten Jack Brigance tar på seg oppgaven å forsvare Carl. Mens rettsaken går av stabelen, stiger temperaturen mot bristepunktet i byen. Gamle skikker børstes støv av, og Ku Klux Klan marsjerer i gatene!

Se hvor du kan streame den her

Batman & Robin (1997)

Til tross for at denne filmen, med George Clooney som Batman og Arnold Schwarzenegger som Mr. Freeze, tjente godt med penger, er den latterliggjort som en av tidenes dårligste filmer. Den moderne, "mørke og realistiske" superheltfilmen ble på mange måter skapt som en reaksjon til denne komiske, barnevennlige og ekstremt skeive filmen om brystvorter, kredittkort og familieverdier.

Se hvor du kan streame den her

Tigerland (2000)

Schumacher introduserte Colin Farrell for verden med denne filmen om Vietnamkrigens dager. Den ferske, karismatiske rekrutten Roland Bozz (Farrell) slutter seg til en tropp som forbereder seg på å reise til Vietnam. Han havner fort i konflikt med troppen og de overordnede, som ikke har tid til en konflikt midt under krigen. Når troppen blir sendt til Tigerland - et helvete av en treningsleir og siste stopp før Vietnam - blir Bozz, med sine lederevner og karakterstyrke, det samlende punkt blant de unge mennene.

Se hvor du kan streame den her

Phone Booth (2003)

Nesten hele denne thrilleren foregår i en telefonkiosk, og det er overraskende effektivt!

Hva gjør du hvis du går forbi en telefonkiosk og hører det ringe? Du vet det må være feil nummer, at samtalen ikke er til deg, men instinktene dine tvinger deg til å løfte av røret. En ringende telefon krever å bli svart, men når Stu Shepard (Colin Farrell) tar samtalen, blir han kastet ut i et nervepirrende spill. Legg på, sier oppringeren (Kiefer Sutherland), og du er en død mann!

Se hvor du kan streame den her

Nye filmer og serier