Trailer: Verdens mest populære musikal kommer på Disney+
Skrevet av:
Publisert:
22.06.2020
Oppdatert:
14.08.2020

Trailer: Verdens mest populære musikal kommer på Disney+

Musikalen Hamilton, med hele den originale Broadway-besetningen, kommer til Disney+ i juli. Her i Norge må vi vente til september, men du kan se traileren over!

Hamilton, en musikal som bruker hiphop, jazz, rnb og pop til å fortelle historien om USAs første finansminister, Alexander Hamilton, er utsolgt flere måneder i forveien, til tross for skyhøye billettpriser og forestillinger i New York, London og tre turnerende oppsetninger i USA. I musikalen spiller ikke-hvite skuespillere alle hovedrollene – med unntak av kong Georg av England, som dukker opp i tre korte solonumre.

Musikalen ble først satt opp i 2015. Før de opprinnelige skuespillerne forlot showet, ble forestillingen filmet i 2016. Opptaket ble sendt på en budrunde i Hollywood. Disney vant "auksjonen", og betalte 75 millioner dollar – 724 millioner kroner – for rettighetene.

I utgangspunktet skulle musikalen lanseres på kino i 2021, men nå slipper Disney en av tidenes største musikalsuksesser rett på sin strømmetjeneste, 3. juli. Disney+ kommer til Norge i september, og vi krysser fingrene for at Hamilton følger med i pakka.

Immigranthistorie

Alexander Hamilton ble født på øya Nevis i Karibia. Han ble født utenfor ekteskap. Faren forlot familien da Alexander var 10, og moren døde få år etter. 19 år gammel dro han til New York, der han ble utdannet, kjempet i den amerikanske revolusjonen, og ble George Washingtons sekretær og viktigste rådgiver.

Det sies at loven om at innvandrere ikke kan bli president i USA ble skrevet av Hamiltons politiske motstandere, for å sørge for at han ikke fikk makten i landet, men som USAs første finansminister formet han store deler av den amerikanske økonomien. Hans politiske karriere endte fikk et kraftig stikk da han tilsto en av USAs første sexskandaler. Senere døde han etter en duell mot den politiske motstanderen Aaron Burr, som fungerer som en forteller i musikalen.

Traileren forteller oss at den filmede versjonen av musikalen har fått aldersgrensen PG-13, som mer eller mindre tilsvarer en norsk 12-årsgrense. Mens banning i liten grad påvirker norske aldersgrenser, er det veldig viktig for amerikanere, og den halvfaste regelen er at en film med aldersgrensen PG-13 kan bruke ordet "fuck" én gang, i en ikke-seksuell sammenheng. I Hamilton blir ordet brukt flere ganger. Det er usikkert om Disney-versjonen av forestillingen klipper bort ordet, eller om de har fått en liten dispensasjon.

Lin-Manuel Miranda, som skrev musikalen og spiller hovedrollen som Alexander Hamilton, har brukt musikalen som et springbrett. Han skrev sangene til Disney-filmen Vaiana, og sanger til to av de nyeste Star Wars-filmene. I tillegg har han spilt sentrale roller i Mary Poppins vender tilbake og HBO-serien His Dark Materials. Hans første Broadway-musikal, "In the Heights", er filmatisert, og skulle egentlig komme i år, men den har nå blitt koronautsatt til 2021.

Utsatt i Norge

Strømmetjenesten Disney+ er allerede tilgjengelig i India, USA, Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia, Spania, Canada, Australia, Nederland, Østerrike, Sveits, New Zealand, Irland, Puerto Rico, Kanaløyene, Isle of Man og Monaco.

Etter planen skulle tjenesten, som både tilbyr Disney-filmer og -serier, og nytt innhold fra Pixar, Star Wars, Marvel og Nation Geographic, komme til Norge i sommer, men på grunn av COVID-19-utfordringer har lanseringen blitt utsatt til september.

Erfaring fra våre Facebook-kommentarer tyder på at enormt mange nordmenn er klare for å betale for strømmetjenesten, så fort som mulig. Under pandemien har Disney gjort store kinofilmer som Frost 2 og Star Wars: The Rise of Skywalker tilgjengelig for abonnenter, mye tidligere enn planlagt.

Disney+ lanseres i Norge 15. september. Hvis du abonnerer på Disney+ i dag, trenger du bare å betale 590,- for et år, noe som tilsvarer 49,- i måneden. Tilbudet gjelder fram til 14. september, altså dagen før strømmetjenesten blir tilgjengelig i norske hjem.

Benytt introduksjonstilbudet til Disney+ her!

Nye filmer og serier