13 Hollywood-filmer med scener fra NORGE
Skrevet av:
Publisert:
15.05.2020
Oppdatert:
08.07.2020

13 Hollywood-filmer med scener fra NORGE

Er det noe vi nordmenn elsker, så er det å se oss selv på film!

Før eller siden kommer Christopher Nolans nyeste film Tenet på kino, og den er delvis spilt inn i Bjørvika i Oslo. Marvel Studios' neste film, Black Widow, har flere scener som ble spilt inn i Ørsta. I november og desember får vi dessuten storfilmene James Bond: No Time To Die og Dune, så 2020 ligger an til å bli et godt år for norske landskap i Hollywood-film.

Mens vi venter på dem, her er 13 Hollywood-filmer med litt Norge i seg!

Star Wars: Imperiet slår tilbake

For å filme scener fra isplaneten Hoth dro Star Wars-teamet til frosne Finse. De traff dårlig på timingen, og amerikanerne beskriver innspillingen som tidenes verste snøstorm. Gjennom en åpen dør på et høyfjellshotell satt produksjonsteamet og filmet scener, mens skuespillerne løp rundt i snøen utenfor. Alle statistene i scenene på Hoth er norske – du kan blant annet se Arve Juritzen og Tom Egeland.

Se hvor du kan streame den her

Ex Machina

Oscar Isaac, Domnhall Gleeson og Alicia Vikander tok turen til Sunnmøre! Alle utendørsscenene i denne sexy sci-fi-thrilleren er filmet i Valldalen, og forskningsstasjonens eksteriør er Juvet landskapshotell. Hotellet er tegnet av arkitektene Jensen og Skodvin, og har vunnet en rekke arkitektpriser for sin organiske minimalisme.

Se hvor du kan streame den her

Mission: Impossible – Fallout

I den sjette filmen der Tom Cruise nesten tar livet av seg selv for at vi skal godte oss i kinosalen gjorde han et av sine mest vanvittige stunts – han klatret, klamret og falt på siden av selveste Preikestolen! Riktig nok er scenene både før og etter stuntet spilt inn i New Zealand, og sekvensen foregår i Kashmir, men i fire solide minutter ser filmen ut som ren Norgesreklame.

Se hvor du kan streame den her

Frost og Frost 2

Begge filmene om Anna og Elsa foregår i det fiktive landet Arendelle, men de hadde samarbeidsavtaler med Visit Norway. For å få inspirasjon dro en liten gjeng fra Disney til Norge i to uker. De så Akershus festning, Bryggen i Bergen, og i følge et offisielt skriv lot de seg inspirere av handleområdene rundt Hotel Royal Christiania. Så der har du det: Jernbanetorget inspirerte en av tidenes mest populære filmer.

I forbindelse med oppfølgeren, der historien blant annet stopper innom en undertrykket urbefolkning som lever i ett med naturen og driver reindrift, besøkte det Oscar-vinnende teamet blant annet Karasjok.

Se hvor du kan streame Frost her

Se hvor du kan streame Frost 2 her

Heksene

Teamet som filmatiserte Roald Dahls Heksene var også på besøk i Norge. Filmens åpningsscener foregår nemlig i Bergen, og der ble de også filmet! Du kan til og med høre noen norske replikker. Åpningsscenene er et flashback til da bestemoren til hovedpersonen var barn, og en av hennes venninner kom i heksenes klør.

Se hvor du kan streame den her

Snømannen

Jo Nesbo’s The Snowman er ikke en særlig god film. Filmskaperne ble aldri ferdig med manuset, og den endelige filmen føles som den er klippet i stykker.

Men det skal den ha: Den stikker innom nesten alle de mest postkort-vennlige stedene i Oslo. Barcode, Vigelandsparken, rådhuset, Uranienborg kirke og grafittiveggen ved Blå dukker opp, og dessuten tar filmen noen svippturer innom Rjukan, Bergen og Atlanterhavsveien!

Se hvor du kan streame den her

Harry Potter og halvblodsprinsen

Alle Harry Potter-filmene ble spilt inn i Storbritannia, med unntak av én scene. I den sjette filmen kjører Galtvortekspressen gjennom et snøfylt landskap. Men det er ikke et hvilket som helst landskap – de kjører gjennom Bjorli i Lesja kommune! Opptakene ble gjort i Norge fordi filmskaperne hadde ventet i to måneder uten hell på snø i Skottland, og både veterantoget, Daniel Radcliffe og Rupert Grint tok turen til Oppland.

Se hvor du kan streame den her

Downsizing

Den underfundige dramakomedien Downsizing handler om en krympeteknologi som gjør livet mer bærekraftig. Folk kan krympes, og leve i samfunn med andre krympede mennesker. På den måten forurenser de mindre, og hverdagen blir mye billigere. Matt Damon, kona og barna bestemmer seg for å gjennomføre krympingen, men når han våkner opp i krympet tilstand, får han høre at kona og barna trakk seg fra den permanente krympeoperasjonen.

Mikrosamfunnet Damon flytter til, er i Trollfjord i Lofoten, og Lofotposten kunne melde om en svært opplagt og blid Damon, som tok seg tid til å ta selfier med lokale lofotinger da han landet på Svolvær flyplass.

Se hvor du kan streame den her

22 July

Den engelskspråklige 22. juli-filmen kommer fra regissøren av United 93 og Captain Phillips, og har en rungende antifascistisk moral. Deler av filmen ble spilt inn på Island, men det aller meste er filmet der det faktisk foregikk, i Oslo og det som da het Buskerud og Vestfold. Dette er tungt materiale, men verdt å se.

Se hvor du kan streame den her

You Only Live Twice og Die Another Day

James Bond kommer tilbake til Norge i No Time To Die, men han har vært her to ganger allerede! Første gang var i 1967, i filmen som på godt norsk heter James Bond i Japan. Sean Connery spilte tittelrollen, men han tok ikke turen hit. Scenen som ble spilt inn i Norge skulle forestille en russisk radarstasjon hvor amerikanske og sovjetiske ledere hadde et krisemøte. For å skape følelsen av en kald vinter, ble det spilt inn i Mågerø i Oslofjorden.

Den andre James Bond-filmen som besøkte Norge, var Die Another Day fra 2002. Svalbard ble brukt til en kolossal surfesekvens, men også denne gangen ble Bond hjemme. Pierce Brosnan vrikket på brettet i et studio, og Svalbard-bildene ble lagt inn senere.

Se hvor du kan streame You Only Live Twice her

Se hvor du kan streame Die Another Day her

Den danske piken

Denne filmen er basert på David Ebershoffs oman om den danske maleren Lili Elbe – en av de første i verden som foretok en kjønnsoperasjon.

Nesten hele den engelskspråklige filmen er spilt inn i Danmark, med ett unntak. Filmens siste scene foregår i Vejle, men den britiske regissøren synes det var skuffende få fjell der. Opptaket er i steden gjort fra det høyeste punktet på Haramsøy, Mannen. Danskene oppdaget filmfusket ganske raskt.

Se hvor du kan streame den her

En ekstra skjennepreken: Thor-filmene

Scener i både Captain America: The First Avenger, Thor og Avengers: Endgame foregår i "Tønsberg", som i filmene er en liten fiskelandsby inni en fjord. I Thor: Ragnarok sier Odin farvel til sønnene sine på et jorde i "Norge". Problemet er at ingen av disse scenene er spilt inn i Norge!

Thor: The Dark World og Thor: Ragnarok har riktig nok noen nordnorske fjell og helikopterbilder i bakgrunnen i scener fra Åsgård, men det er ikke nok til å blidgjøre oss nordmenn!

Nye filmer og serier