Denne ene Disney-filmen er bannlyst fra Disney+
Skrevet av:
Publisert:
16.03.2020
Oppdatert:
19.03.2020

Denne ene Disney-filmen er bannlyst fra Disney+

Disney tar avstand fra den beryktede barnefilmen Song of the South.

Disney-filmen Song of the South kom i 1946, og fikk fantastisk respons fra publikum. Disney satte filmen opp igjen hele fem ganger, og så sent som i 1986 tjente den store penger på kino.

Likevel har filmen aldri blitt lansert på video eller streaming i USA. Under Disneys årlige aksjonærmøte annonserte Disneys avgående sjef Bob Iger at filmen aldri vil bli tilgengelig på strømmetjenesten Disney+.

Les også: Disney og Netflix setter alle innspillinger på vent

Song of the South, i Norge lansert som Onkel Remus forteller og tidligere Sydens sang er en delvis live action, delvis animert film basert på en rekke nostalgiske barnebøker fra sørstatene på slutten av 1800-tallet. Hva var de nostalgiske for? Riktig, slaveri.

Filmen handler om en liten hvit gutt på en plantasje som vil rømme hjemmefra. Han blir stoppet av onkel Remus, en jovial og slapp svart plantasjearbeider som liker å fortelle historier.

Les også: 24 ting vi gleder oss til på Disney+

Bob Iger uttalte på aksjonærmøtet at filmen "ikke er passende i dagens verden". Det er verdt å nevne at filmen møtte sterke reaksoner også i 1946, da blant annet borgerrettighetsorganisasjonen NAACP protesterte mot filmens portrett av plantaselivet, og svarte karakterer.

Filmen flyttet handlingen i boka fra slaveritiden til kort til etter den amerikanske borgerkrigen, noe som ikke er spesielt tydelig, foruten en sang der plantasjearbeiderne erklærer at de skal bli værende her, i plantasjen de kjenner så godt.

Les også: Disney+ kommer til Norge i sommer

Enkelte Disney-klassikere, blant annet Dumbo, har blitt lansert på Disney+ med en tekstplakat som sier at "Dette programmet blir presentert som det opprinnelig var laget. Det kan inneholde utdaterte kulturelle skildringer."

Song of the South har kommet ut på VHS i Norge, andre deler av Europa og Japan, og sangen Zip-a-Dee-Doo-Dah har blitt gjenbrukt av Disney mange ganger også de siste tretti årene. En av Disney-parkenes mest berømte attraksoner er Splash Mountain, der den nevnte sangen og flere av de animerte karakterene fra filmen er gjennomgangselementer.

Disney+ kommer til Norge i sommer.

Nye filmer og serier