Gal Gadot skal spille en slags glamorøs kvinnelig Einstein
Skrevet av:
Publisert:
05.08.2019
Oppdatert:
29.05.2020

Gal Gadot skal spille en slags glamorøs kvinnelig Einstein

Vi slet med denne overskriften! Hedy Lamarr var en Hollywood-stjerne som spilte i filmhistoriens første sexscene, rømte fra Hitler og på fritiden oppfant teknologien bak Bluetooth og GPS. I en kommende miniserie blir hun spilt av Wonder Woman sjæl.

Hvis du elsker klassiske Hollywood-filmer har du kanskje sett Algiers (1938) og Samson and Delilah (1949).

Hvis du lever i 2019 har du kanskje brukt Bluetooth.

Visste du at disse har noe til felles?

Les også: Stream George Clooneys nye miniserie

Hedy Lamarr var en østerriksk skuespiller. I 1933 var hun naken i den filmen Ekstase, sannsynligvis den første ikke-pornografiske filmen med sexscener og en kvinnelig orgasme.

Lamarr var jødisk, og flyktet fra nazistene til Hollywood i 1938. Hun spilte flere glamorøse hovedroller i amerikansk film, men ryktene om den kontroversielle nakenrollen bremset karrieren hennes.

I 1942 ville Lamarr bidra i andre verdenskrig. Sammen med komponisten George Antheil oppfant hun et system for frekvenshopping. Radiostyrte missiler var en ny teknologi under andre verdenskrig, men den var sårbar for sabotasje hvis fienden kuppet radiosignalet missilen fikk signaler fra senderen på.

Les også: Død og faenskap! 10 filmer om andre verdenskrig

Lamarr og Antheil var inspirert av pianola, og oppfinnelsen deres var en liten dings på størrelse med en klokke, som byttet mellom 88 frekvenser, og kunne forhåndsprogrammeres så både senderen og mottakeren byttet frekvens samtidig.

Frekvenshopping ble ikke brukt under krigen, men ble essensiell under Cubakrisen, i Bluetooth og tidlige versjoner av GPS og WiFi.

Les også: Serier med kompromissløse damer

Hedy Lamarr irriterte seg lenge over hvor lite anerkjennelse hun fikk for oppfinnelsen sin, og etter at skuespillerkarrieren hennes var på hell levde hun et isolert liv, og hun ble tatt for tyveri og nasking flere ganger.

På nittitallet begynte flere store teknologiselskaper å anerkjenne hennes enorme bidrag til moderne kommunikasjonsteknologi.

Les også: Bytter ut Julia Roberts med Janelle Monáe

Hele eller deler av denne sinnssyke livshistorien skal fortelles i en ny serie med Gal Gadot (Wonder Woman). Serien skrives av Sarah Treem (The Affair) og vil handle om feminismens tilstand under Hollywoods gullalder og andre verdenskrig.

I USA skal serien vises på TV-kanalen Showtime, men inntil videre aner vi ikke hvilken strømmetjeneste som kommer til å slippe serien i Norge.

Les også: Netflix lager blockbuster-action med de største filmstjernene

Nye filmer og serier