9 filmer om historiske nordmenn
Skrevet av:
Publisert:
27.12.2018
Oppdatert:
13.05.2019

9 filmer om historiske nordmenn

Hurra for grunnlovsdagen! Vi har samlet noen filmer om historiske nordmenn du kan streame nå!

Lite skaper mer nasjonalfølelse enn påkostede filmer om historiske nordmenn. Her er ni filmer du kan streame nå!

Den 12. mann

Vi hadde ikke spådd at Fingern skulle bli hovedrolleinnehaver i en stor andre verdenskrig-film, men der tok vi feil. Harald Zwarts intense film om Jan Baalsruds flukt fra nazistene kan streames nå.

Se hvor du kan streame den her!

Ni liv

Å jøsses, var det Jan Baalsrud igjen? Det var det, denne gang spilt av Jack Fjeldstad i den elskede og prisbelønnede filmen fra 1957!

Se hvor du kan streame den her.

Nokas

Det er færre helter å finne i Erik Skjoldbjærgs tungt researchede film om NOKAS-ranet i 2004. Filmen følger tiden rundt ranet i Stavanger fra politiet, bankansatte og ranerne sitt perpektiv.

Se hvor du kan streame den her!

Kongens nei

Han snakker ikke ett ord norsk i filmen, men det er vanskelig å ikke regne kong Haakon som en historisk nordmann. Denne intense filmen følger kongens enormt viktige beslutning etter nazistenes innmarsj!

Se hvor du kan streame den her.

Birkebeinerne

Nils Gaup fulgte opp Veiviseren og Kautokeino-opprøret med denne actionfilmen om birkebeinernes anstrengelser for å redde kongssønnen Håkon Håkonsson i borgerkrigen mot baglerne.

Se hvor du kan streame den her!

Max Manus

Motstandbevegelsen er behørig dekket i norsk film, og den største suksessen er filmen om Max Manus, med Aksel Hennie i hovedrollen. Det vakte stor oppsikt da innspillingen strippet Karl Johans gate i 1940-stil og heiste naziflagg på Stortinget!

Se hvor du kan streame den her.

Kongen av Bastøy

Kongen av Bastøy bygger på historiske hendelser fra det beryktede guttehjemmet i Oslofjorden, og opprøret i 1915. Regissør Marius Holst har siden laget Mordene i Kongo, så her har vi tydeligvis en ekte historiske nordmenn-entusiast.

Se hvor du kan streame den her!

Kon-Tiki

I 1947 ble verden fascinert av den unge nordmannen Thor Heyerdahl. Han mente at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika, ikke fra Asia. Han testet teorien ut i praksis ved å flyte over havet, sammen med noen venner med tilsvarende liten respekt for sine egne liv!

Se hvor du kan streame den her.

Sonja

Anne Sewitskys portrett av tidenes største kunstløper viser Sonja Henie i både sterke og svake øyeblikk. Vi får et innblikk i Sonjas barndom, noen krevende ekteskap, en Hollywood-karriere og et vanskelig comeback. Filmen er intens, konfronterende, stilfull og vanskelig, akkurat som dama sjæl.

Se hvor du kan streame den her!

Lyst på flere streamingtips? Meld deg på nyhetsbrevet vårt, rett under denne artikkelen, så får du tips og nyheter tilsendt hver uke!

Nye filmer og serier